geiger – Gustaf SkördemanGeiger av Gustaf Skördeman är en spänningsroman som börjar med ett mord. I familjen Bromans hus i Bromma sitter den fasta telefonen stadigt på väggen och när den ringer, när kodordet Geiger yttras så vet hon att det är dags. Den plan som funnits klar sedan mer än 30 år skall sättas i verket och hon gör det hon ska. Den mördade är Stellan Broman, hela Sveriges underhållare som genom sina program i TV på den tiden när det bara fanans två kanaler blev omåttligt känd i stugorna (tänk Hyland… ). När polisen Sara hör om mordet så åker hon genast dit, hennes polisuppdrag är att arbeta med prostitution men hon är ju närmast uppvuxen i den stora villan där tiden stått stilla. Döttrarna i huset är jämnåriga med Sara och hennes mor städade huset under Saras uppväxt, nu måste Sara försöka hjälpa till och ta reda på vad som hänt. Besvärligt är att Stellans fru Agneta är försvunnen och mordet ser ut som en avrättning, kan den här folkkäre mannen i 85-års åldern haft några fiender?

Kodordet för operationen är Geiger och då kan man ju räkna ut att alltsammans har något med radioaktivitet att göra. Berättelsen flyttar sig mellan den tid då det kalla kriget var alldeles verkligt och nutid då terrorism och nationalism göder vartannat. Det här är en spännande berättelse vars handling inget mer skall avslöjas här. Jag kan tänka mig att det kommer fler böcker med polisen Sara i huvudrollen, det ser jag fram emot.

På en av strömmingstjänsterna såg jag just en reklam för filmen Tinker, Tailor, Soldier, Spy och vill man få sig en dos gästbloggarnostalgi så passar det bra att klicka sig dit. M skrev som alltid vasst och välformulerat. Den här boken känns som den blinkar lite lagom till John Le Carrés klassiker och det får man väl säga är en bedrift. Bra debut!