jungfrustigen – Philip Teir

Philip Teir är en författare som är mästerlig på att skriva vardag! Man läser och man hamnar direkt mitt i karaktärernas liv. Så också i hans nyutkomna roman Jungfrustigen. Richard är författaren som börjar närma sig mittlivskrisen och hans liv med frun och de två barnen känns plötsligt väldigt förutsägbart. Hans fru har han älskat hela sitt vuxna liv och vad har han egentligen att skriva om? Ska de skaffa ett barn till, ska de flytta eller vad ska hända? Det blir Paula som händer. Hon är en 15 år äldre förläggare som först blir en god vän, sedan älskarinna och till sist bonusmamma   i det gemensamma nya hushållet. Det där är inte enkelt, att jämka ihop två familjer är som dömt att misslyckas. Särskilt om den nya lägenheten är mörk, dyr och har ett ständigt oljud från en fläkt.

Ska man beskriva handlingen i den här romanen så låter den ganska vanlig. Det som gör den ovanligt bra är att Teir skriver så att man tror helt på det som händer. Dialogerna är på pricken, skildringen av livet med två halvvuxna barn som inte riktigt vet hur de ska ställa sig till pappans nya liv och särskilt scenerna i sommarhuset känns så äkta, så äkta.

Om det är någon som inte läst Teirs romaner ännu så måste jag skicka en stark uppmaning. Gör’t!

Vinterkriget och Så här upphör världen har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Läs gärna mer om dem också.