historieläraren – Matt Haig

För att förstås sig på samtiden så behöver man kunna blicka både bakåt och framåt, särskilt aktuellt känns det i dagens politiska läge i både Sverige och världen. Jag läste att Matt Haig skrev romanen Historieläraren i samband med Storbritanniens omröstningar om Brexit och visst är det en intressant vinkling han hittat.

Tom Hazard är den medelålders mannen som tar jobb som historielärare i en londonförort. För honom är det svårt att återvända till London för det var där som han en gång förlorade sin fru och sin dotter, minnen väcks till liv. Det är bara en detalj, det var mer än 400 år sedan. Tom hör till gruppen albatrosser, han åldras extremt långsamt och till skillnad mot dagsländorna, som är alla vi andra vanliga, så har han levat genom många tider. Han träffat många spännande människor och han har sett ett antal platser, han har upplevt krig och spelat luta på The Globe och nästan hela tiden har han varit oändligt ensam. Han misstänker att hans dotter också är en alba och att hon kanske lever någonstans i världen, han sluter inte att söka. På det nya jobbet på skolan träffar han en fransklärare som han känner starkt för, ska han våga satsa på att avslöja sin hemlighet för henne? Det kan medföra att hon hamnar i stor fara men kanske är det ändå värt det?

Det här är en ovanlig roman att genrebestämma, är det en sci-fi, en feelgood eller en historisk roman? Det är en blandning av alla tre och det är en ganska charmig mix, kanske skulle jag gärna avstått det försök till actionscener som lite malplacerat slängs in mot slutet. Hur som, jag fick den här boken av en vän och hon hade fått till det helt rätt. Det här var en annabok, helt klart!

Nu ska pocketen få gå vidare till fler läsare och jag väntar ivrigt på filmen med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.