som en öppen bok – Sara Molin

Som en öppen bok av Sara Molin var ett av förra onsdagens samtalsämnen på vår bokcirkel. Det visade sig att flera av bubblarna hade läst feelgood-romanen som har högstadieläraren Clara i huvudrollen. Många av oss är just lärare och dessutom bokälskare precis som Clara och läsningen blev många stunder av igenkänning. Bara det att man packar en pocket i handväskan när man skall gå på lokal. 😉 Den där tanken om att man ska bli svensklärare för att man älskar böcker och läsning och att eleverna liksom bara skall blir inspirerade att läsa så snart man visar sig är tankar som man kan tycka är något naiva. Nu är det ju liksom den känslan som vi som jobbar med läsning aldrig får släppa men visst misströstar man ibland. Just nu fnular jag på hur vi ska uppmärksamma världsbokdagen på skolan och snart ska vi få författarbesök av Per Nilsson. Hurra!

Tillbaka till boken. Sara Molin har skrivit en charmig roman om en ung singelkvinna som en dag kommer i kontakt med sin tonårsförälskelse. Han är tillbaka i barndomsstaden för att stötta sin sjuka mor och Claras känslor är helt förvirrade. Han svek henne en gång, är han något att satsa på nu? Samtidigt så har hennes mamma bestämt sig för att fira 60 med stil. Clara och hennes syster förväntas vara med och fixa fest, systerns pojkvän blandas också in i mixen och han är ju intresserad av böcker. Våren går och Clara blir allt tröttare på sitt arbete, eleverna vill mest ha ätet serverat, föräldrarna ligger på och skall påverka betygen, kollegorna bestämmer att skolans klassuppsättningar skall kvalitetgranskas och Clara är väldigt ensam om att arbeta med nyare titlar. Så är det hennes samling av Lotta-böcker, de som är hennes snuttefiltar som alltid finns som tröst. Helt självklart!

Underhållande, charmigt och ganska söt historia som passade ett gäng svensklärare perfekt!