#annaresertillindien – dag 3

Heldag i Jaipur och den startade med att vi åkte upp till Amer-fortet i gryningsljus. Elefanter och skolbarn huller om buller på väg till sina sysselsättningar och ett helt magnifikt befästningsverk som bland annat hade en många kilometer lång mur som del av fästningen. Mogulväldet bestod av många småriken som styrdes av en stormogul och huvudstaden för väldet låg bland annat i Jaipur och i Agra. Väldet var som störst under 1500-1600-talet men de äldsta delarna av fortet är flera tusen år gamla. De här bilderna skall klickas på så att man kan se dem i full storlek!

Indien är ett land där liksom alla tider lever sida vid sida. Elefantskötarna som red sina djur upp till fortet satt samtidigt och lyssnade på musik i sina hörlurar eller tog selfies som de postade på sociala medier. Små elektriska bilar bredvid ox-kärror och det vackraste hantverk bredvid massproducerad plast och textil. 
Efter fortet så besökte vi ett mattkooperativ där vi fick lära om mattor, intressant men inriktat på att få att få folk att köpa … Hurusom, fantastiskt fint hantverk var det och mattorna tillverkas ute på landsbygden av en familj efter ett mönster som de får sig tilldelat, i kanten av varje matta kan man se vilken familj som tillverkat den och det tar 4 personer minst 15 månader att knyta en matta. När vi frågade om barnen arbetade så blev svaret absolut inte. De går i skolan. Nåja. Kamelhårsmattor, jakullsmattor och sidenmattor såldes här. 
På kvällen besökte vi en välsignelseritual på det hinduiska tempel som ligger mitt inne i den rosa staden. Hela världsarvet var vackert upplyst, som i en saga! 
Hawa Mahal är del av palatsområdet – det kallas vindarnas palats och byggdes för att kvinnorna i haremet skulle kunna sitta bakom de gallerförsedda fönstren och se ut på stadslivet. Bakom ”kulissen” finns inga väggar baktill varför det blev luftigt och skönt. Vad kvinnorna tyckte om sitt liv i fängelse förtäljer inte historien. 
I Jaipur kan det var upp till 50 grader varmt på sommaren och skugga kombinerat med vind är viktigt när man planerade byggnationen. Sandstenen och marmor var bra på att behålla nattens svalka, man använde också vatten för att kyla ned stenen i palatsen så att de skulle hålla sig svala.