den japanske älskaren – Isabel Allende

Den japanske älskaren av Isabel Allende är en roman där man får följa Alma genom hela hennes liv. Nu bor hon på ålderdomshemmet Lark House där hon har anställt en personlig assistent, Irina. Alma är en begåvad konstnär som hela sitt liv arbetat med tyger och många tycker att det är ett konstigt val att flytta rån sitt bekväma hus i ett av Kaliforniens bästa områden och bo på ett enkelt boende för åldringar. Det visar sig att Alma har sina anledningar. Som liten flicka skickas hon från Polen till sina släktingar i San Fransisco, allt för att undvika den förföljelse som judar utsätts för i Europa. I USA lever Alma ett privilegierat liv med sin faster och farbror och den japanske trädgårdsmästarens son Ichimei blir snart hennes vän. Pearl Harbour förändrar allt för japaner boende i USA och de två vännerna skiljs åt, inte förrän långt senare möts de igen och inleder en relation som måste hållas hemlig.

Jag lyssnade på den här boken under julens långpromenader och det mest intressanta är skildringen av hur japanerna hanteras efter attacken på Pearl Harbour, om det kan man läsa i flera andra romaner. När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka är en fantastisk roman på samma tema. Läs den!