PS från Paris – Marc Levy

PS från Paris av Marc Levy är en sån där läsupplevelse som kan lysa upp den regnigaste oktoberlördag. Med samma känsla som när man sett en härlig romcom på bio, ni vet när man småler när man går ut från salongen, avslutar jag lyssningen av en roman som utspelar sig i den mest romantiska av städer: Paris! Som alltid i genren är det kärlek med förhinder, dråpliga händelser, några flygplatsscener, förvecklingar och missförstånd och en massa mat.

Mia är den brittiska filmstjärnan vars film snart skall gå upp runt om i världen. I den spelar hon dessutom mot sin äkte make och uppståndelsen och publiciteten väntas bli massiv. Det är bara det att maken i verkliga livet är notoriskt otrogen och Mia har svårt att hålla uppe fasaden av det lyckliga paret. Hon drar till en väninna i Paris som driver en restaurang, där kan hon gömma sig fram till premiären.

I Paris bor sedan åtta år den amerikanske författaren, han lever ett ensamt liv och skrivandet går väl i ärlighetens namn sådär. Hans böcker ges ut men köerna vid signeringarna är inte precis långa. Det han lever på är inkomsterna från försäljningen i Sydkorea, där säljer hans böcker i stora upplagor och han har ett långdistansförhållande med sin koreanska översättare. Vardagen i Paris är dock ensam och för att hjälpa till ordnar han förläggare ett möte som visar sig vara en blinddate.

Ja, ni kan räkna ut vad som händer. Det som var charmigt med den här berättelsen är att det är förvecklingar som man inte riktigt kan förutse och det är riktigt underhållande dialog emellanåt. Jag fnissade och kan absolut se den här romanen omvandlad till just en härlig film. Med en vacker brittisk filmstjärna och en neurotisk amerikansk författare från Kalifornien i huvudrollerna, vad kan gå fel?