1900-talssvit om arbetets villkor

Susanna Alakoski samtalar med Kjell Westö om arbetet med romanen Bomullsängeln. 
Hon har arbetat med boken i många år och hade ett mycket omfattande material som nästan överföll henne. Med mycket material så måste man sortera bort så mycket av det så att det transformeras till prosa. 
Hilda är huvudpersonen i boken, hon är till viss del baserad på Susanna Alakoskis mormor. Hilda kommer från en relativt välbärgad familj men blir förskjuten när hon som flicka blir gravid. Så småningom flyttar hon till Vaasa och börjar arbeta på bomullsfabriken. Hilda tror på gud och hennes väninna tror på fackföreningen och berättelsen utspelar sig i brytningstiden när moderniteten växer fram. Alakoski har använt hörstenar ur sin egen släkthistoria, det som berättats och det hon hittat i de få dokumenten som mormodern lämnat efter sig. 
Oj så fint att ha en författare som intervjuare – Westö gör det så bra! 
Jag ska läsa Bomullsängeln under hösten.