skrivande och klass – dagens första seminarium


Anneli Jordahl, Eric Rosén, Ingvild H Rishoi modererat av Åsa Lindeborg blev mässans första seminarium och samtalet cirkulerade kring skrivande och klass. Spelar klass någon roll för skrivandet? Ingvild läser början på en av sina noveller och i hennes novellsamling som i Sverige diskuteras som en bok som handlar om klass, men poängen var att skriva utan särskilt budskap och skriva det som var roligt och intressant. Hon observerar sin omgivning och vill gärna skriva om det som hon upplever i sitt grannskap. Eric har läst och tycker att människorna man möter i novellsamlingen är väl beskrivna utifrån egen blick inifrån, ofta skildras fattigdom utifrån vilket gör att man kan leva sig in i ett annat perspektiv. Oavsett bakgrund så handlar det om att leva sig in i andras liv. 

Är diskussionen om klass lite omodern numera? Fortfarande provocerar ibland samtal om klass på ett helt annat sätt än feminism, rasism osv. Skildringen av människor som har ett mindre priviligerat liv handlar om hur man skriver om utan att använda sin makt som författare, man gör våld på andra människors historia men det måste till respekt och en rättvisande bild. Eric har skrivit om sin familj och han samtalade med sin mamma och lät mamman läsa innan han publicerade. Fadern finns med i form av brev så i hans bok får pappan också en röst. Anneli Jordahl, gör en koppling till Eduoard Louis som skrivit om sin familj, hon själv vill inte hänga ut sina föräldrar eftersom de inte har ngn röst. Det är svårt för läsare ibland att hålla isär fiktion och fakta och det gäller att skriva varsamt utan att det blir förljuget.