män i min situation – Per Petterson

Per Pettersons nyutkomna roman Män i min situation  utspelar sig ett år i början av nittiotalet. Platsen är Oslo och berättaren är Arvid Jansen, författare och vilse i världen efter skilsmässan från Turid. De som träffades som tonåringar är inte längre ett par, deras pakt är bruten och Turid verkar ha riktningen klar för sig. Hon och deras tre gemensamma flickor skall leva ett liv, han ett annat. När Turid, efter ett år isär, förtvivlad ringer till Arvid så sätter han sig utan tvekan i bilen och beger sig ut för att hjälpa henne. Det är händelsen som inleder den här romanen och under de 300 sidor som följer så får vi följa Arvid från den där dagen då Turid lämnar honom fram till dagen för telefonsamtalet. 
Arvid är författare med tre böcker utgivna, han känner på sig att livet med Turid är på väg att ta slut. Hon umgås allt mer med de färgglada vännerna, han väljer allt oftare ensamheten trots att de är tillsammans. Vardagen med de tre flickorna räcker inte längre som kitt mellan dem. När så Turid lämnar honom tappar Arvid fotfästet helt, sorgen över att inte längre vara självvalt ensam utan övergiven slår till honom så hårt. Det är höst i Oslo och mörkret rullar in, med det kommer vemodet. Sorgen över att hans familj omkommit i en otäck olycka, att de tre flickorna inte längre vill träffa honom och att de kvinnor han träffar på olika barer inte kan fylla tomrummet efter familjen drabbar honom som en rastlöshet i själen. 
Han driver runt på gatorna, hans bil blir hans tillflykt och överallt är det förfärligt kallt. Täcket ligger kvar på Turids sida av sängen och han nänns inte använda det, depressionen gör honom förlamad. Alkohol hjälper för stunden, ett antal engångsligg lindrar inte alls ångesten och oron. När grannens fru som kommer över med hembakt får honom att fundera på om han skall lägga an för att slippa ensamheten så förstår han att han är desperat efter omsorg, någon som tar sig an honom. Svårt är det när julen kommer och han inser att när han får ha sitt familjeliv till låns några timmar så är det inte egentligen det han önskar. Heller. Han är närmast utraderad från sitt tidigare självklara liv och hur skall han nu kunna leva vidare? 
Det här är en roman som drabbade mig hårt, den är sorglig och beskriver hur en livskris kan lätta på stängda lock och locka fram känslor som legat länge och väntat på att bli lyssnade på. Arvid tänker på sin barndom och ångrar att han inte lärde känna sin far, han besöker gravlunden och vet inte vad han ska säga. Han inser att han hamnar nostalgin, i minnen om ungdomens år eller i det tidiga livet med Turid och tröstar sig med det samtidigt som han inser att det var då och nu är nu. Värnlös och oskyddad överlever han sin första vinter efter skilsmässan. 
Så kommer våren. 
På seminariet Världens ensammaste män kan ni höra Per Petterson samtala med UKON och Johan Kling.