brexit med Benedict Cumberbatch

Den här helgen blir en brittisk helg. Jag läser flera fantastiska brittiska romaner på en gång och imorgon blir det bio! Ser fram emot! Jag började helgen med ett tandläkarbesök och ett par timmars jobb på eftermiddagen och lite lyssnade på Mellanraderna podden. Där blev jag påmind om filmen som jag tänkte se mest hela sommaren.

Brexit är en spelfilm som handlar om hur kampanjen som vill att GB skall lämna EU värvar Dominic Cummings som strateg. I filmen är han nytänkande, extremt begåvad strateg som tar sig an uppdraget mest för att han faktiskt vill pröva om han kan vinna. Han bryr sig lite om det konservativa koderna för uppförande och klädsel men spelar på deras värderingar. Han är noggrann med att ta avsteg från de främlingsfientliga UKip och framstår som det något mer rumsrena nejalternativet. Ni som minns kärnkraftsomröstningen i Sverige fattar, här har vi linje 2. Samtidigt så spelar han på att stora grupper av medborgare inte känner att de får sin röst hörd, nostalgi och ”take back control” (make great again) är viktiga delar i kampanjen. Hans politiska ansikte blir Boris Johnson och eftersom vi alla vet hur det gick så är det inte att spola att de lyckas. En av de starka scenerna är när Cummings träffar ledaren för RemaIN – kampanjen och de båda vet att de har satt en sten i rullning som det inte går att stoppa.

Cummings (den verklige) utnämndes nyligen till Boris Johnsons speciella politiska rådgivare och han ses som en av hjärnorna i kampanjen för brEXIT. Det är alltså inte helt enkelt att lista ut vad som är baserat på verkliga händelser i filmen och vad som faktiskt är ren fiktion. Leave.EU har granskats för sitt sätt att köpa data från olika företag för att kunna rikta sina annonser i sociala medier och filmen visar hur ett nytt medialandskap växer fram i en zon utan ordentliga lagar, bristande kunskap och storföretag som Cambridge Analytica som maktfaktorer. Mycket intressant film!  

Jag och dotter J var i Bath precis på dagen för den historiska omröstningen och jag minns precis känslan av tomhet som spred sig när resultatet blev känt. Vi skulle resa hem dagen efter och när översvämningar drabbade London så att varken tåg eller fog kunde lyfta så kändes det som ett tecken. Domedagen var kommen. Nu får vi se hur den här hösten artar sig i brittisk politik, för att förstå lite mer om hur det kunde bli som det blev så rekommenderar jag verkligen att se Brexit på HBO.