när alla klockor stannat – Ninni Schulman

Jag gillar Hagforsserien. Jag gillar poliserna Christer och Petra och journalisten Magdalena och visst var det kul att Ninni Schulman gav sig iväg på en utflykt i  Bara du men det är i Hagforsserien hon skriver allra bäst. Ibland kan ordet folkligt kännas mossigt men jag vill ändå använda det när jag ska beskriva de här böckerna. Det är småsamhällen en bit från allfarvägarna som skildras och Schulman gör det så genuint att alla som någonsin bott på landsbygden kan känna igen sig. I När alla klockor stannat så skall ett bygdespel sätts upp i Ekshärad. Från Stockholm har den upphöjde skådespelaren kommit och resten av ensemblen är lokala skådespelare och kulturarbetare. Strax innan premiären försvinner en ung flicka, hon hade en av rollerna i spelet och när hon hittas död börjar jakten på förövaren. Jag skriver inte mer om brottet här, det vore att förstöra berättelsen men ämnet som Schulman vill diskutera är både angeläget och intressant.

Som alltid i den här serien så är det människorna runt om brottet som är det intressanta att följa. Både Christer och Magdalena har personliga utmaningar att tampas med och Petras son Hannes hamnar ofrivilligt mitt i utredningen. Jag gillar mycket att de får lov att vara helt vanliga människor mitt i deckargenrens ofta mallade karaktärer. Mycket sympatiskt!

Ninni Schulman kommer förstås på mässan!