den vita boken – Han Kang

Han Kangs Den vita boken  är en text som förtjänar en fantastiskt välformulerat och vackert inlägg här på bloggen. Med nedslag i allt det vita omkring oss – snö, salt, ris och krispiga bomullslakan och med konnotationer till kyla, renhet, tomhet och sorg så skriver hon en bok fylld av korta texter som väcker många känslor. Vemodigt och sorgesamt är orden som först kommer till mig efter att jag läst klart. 
Stramt och poetiskt i gränslandet mellan roman och diktsamling så presenterar Kang de vita fåglarna, det nyfödda barnets lindor och spåren i nattstånden is. Avsked och tystnad, ljus som belyser eller avslöjar, imma och rök. Hon visar oss på det vita arket papper som kan fyllas med precis vad man vill, likt datorns vita skärm. Ibland har man inte ork att skriva det där välarbetade inlägget. Ibland blir det bara några rader. 

Gott så.