två samtal på Louisiana Lit

Första samtalet vi hörde var mellan Rachel Cusk och Lisa Halliday. Det blev lite haltande och trevande, mycket på grund av moderatorn Tonny Vorm som inte hade förmågan att knyta samman de två medverkande. Jag läser just nu Rachel Cusk och får återkomma med några ord kring Transit. Lisa Hallidays debutroman heter Asymmetri  och kommer på svenska i september.

Samtal nummer två var mellan Elif Shafak och Daud Aron Ahmed, Roxanne Gay hade lämnat återbud och därmed blev det inte så mycket till samtal utan mer en arena för Shafak där hon kunde berätta om sitt skrivande som går hand i hand med aktivism. Hon har en stor följarskara på twitter och hennes budskap var att predika humanism. Oavsett religion, sexualitet eller hudfärg så är det gemensamma målet frihet, jämlikhet och demokrati. Hennes senaste roman My Last 10 Minutes and 38 Seconds in This Strange World  läste jag i somras och den rekommenderas verkligen. Lite kan den jämföras med Arundathi Roys Den yttersta lyckan ministerium, de har båda huvudkaraktärer som lever i kanten av samhället och i båda spelar en kyrkogård stor roll. Shafak berättade att hon fått idén till boken när hon besökte en kyrkogård i Istanbul där de ligger som inte hör hemma riktigt någonstans, transpersoner, flyktingar och sexarbetare. Jag hoppas att flera av Shafaks böcker översätts till svenska för jag är övertygad om att många skulle uppskatta.

Kringle – med vaniljkräm och mandel. De kan sina wienerbörd de där danskarna 🙂