villa havsbris – Caroline SäfstrandVilla havsbris av Caroline Särstrand är en ovanligt välskriven svensk feelgood som jag blev positivt överraskad av. Den håller sig inom mallen på många sätt, det är en kvinna som ärver ett hus och finner i samband med återkomsten till sin barndoms stad att där finns hemligheter att upptäcka. I den här berättelsen är det Sophie som kommer hem från Berlin för att begrava sin mor. Hon bor i Berlin och har inte alls tänkt att det ska bli mer än en snabbvisit. Kremeringen har hon köpt på nätet och nu återstår bara mötet med advokaten som skall ordna bouppteckningen. I testamentet visar det sig att Sophie ärvt sin mormors kurhotell och en liten resväska med moderns saker. För att inte behöva släpa på väskan så åker Sophie via huset på väg till flygplatsen och väl där så inser hon att hon inte är färdig med allt det som hon upplevt där.

Den här romanen avviker lite från det allra vanligaste i genren eftersom Sophie är en oberoende kvinna som närmar sig fyrtio, människorna hon träffar under sin vistelse i Sverige är alla personer lies utanför de ordinarie ramarna och deras liv får också ta plats i berättelsen. Jag gillar ju dessutom allehanda trädgårds och renoveringsprogram på TV så för mig så var det arbete i trädgården och diskussioner om hur tapeten skall se ut i hallen extra mysig del av romanbygget.

Mysig och varm bok som är perfekt underhållning en dag när skyfallet drabbat Göteborg och det enda vettiga viset att spendera dagen på har varit med en bra bok. Fika, också, man måste ha fika till.