jamåhonleva – Anders Roslund

I åtta böcker innan har jag kunnat läsa om kriminalkommissarien Ewert Grens och det kändes riktigt fint att återse honom i Jamåhonleva av Anders Roslund. Han har ett halvår kvar innan han fyller sextiofem och han oroar sig redan för pensionen. Vad skall fylla hans liv med mening om han inte längre får vara polis? I den här nya boken så kommer en av hans kollegor och meddelar att det skett ett inbrott i en lägenhet där Grens en gång fann nästan en hel familj dödad. Bara den lilla flickan, Zana, som just hade fyllt fem överlever. Han fäster sig vid flickan och bestämmer sig för att än en gång försöka utreda vad som egentligen hände. Familjen är skjuten på ett särskilt sätt och när fler kroppar dyker upp med två kulhål i huvudet förstår Grens och hans kollegor att allt hänger samman. De förstår bara inte hur.

Samtidigt får vi följa Piet Hoffmann och hans nya liv i Sverige. Han har lämnat sin brottsliga bana och livet som agent är avvecklat. Han bor tillsammans med sin familj och kanske kan allt nu börja om. En dag när han steker pannkakor till kvällsmat så får han se att sonen leker med en handgranat och han förstår att  de kriminella nätverken har funnit honom. Snart får han ett uppdrag som han inte kan neka att utföra om inte hans familj skall råka illa ut.

Det här är en actionfylld kriminalroman med stort driv och handlingen har några tvister som gör att man inte riktigt kan känna sig säker på hur det egentligen hänger ihop. Anders Roslund är en rutinerad och skicklig kriminalförfattare och man vet precis vad man får när man tar upp en av hans böcker. Egentligen är det lite väl många ord för min smak men visst är det bra. Det är spännande mest hela tiden och jag kan inte låta bli att nästan sträcklyssna.