Ett enklare liv – Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är en etablerad och omtyckt författare som alltid har relationer i centrum av texten.  Jag har läst henne under lång tid, med stot i romanen Sommarhuset. Nu är hon aktuell med en serie som hon kallar Pensionat Pomona. Ett enklare liv är del två och om del ett Mellan himmel och hav har jag skrivit förra våren här på bloggen. Miljöerna är Kivik med omliggande landsbygd och vi får följa tre generationers kvinnor. Josefin bor med sin pojkvän Harald och försöker driva en ekologisk gård, hennes mamma Sally har just öppnat en pensionat i samhället och mormor Vanja är konstnär boende både på Österlen och i Köpenhamn. Relationerna mellan de tre är inte enkla och inte blir det lättare av att ekonomin är svår att få ihop. Det är ett hårt och utmanande arbete att driva en gård och på ett pensionat har gästen alltid rätt. Man får väl säga att både Josefin och Sally är en smula naiva men varför ska man inte vara det?

Det här är en ganska typisk feelgood-serie och det är lite romantik, gnissel i kommunikationen, drömmar som krossas av verkligheten och lyckligt slut. Fredriksson är skicklig på att ta till vara den unika miljön på Österlen. Det är inte utan att man ser det lilla fiskeläget och de omgivande kullarna framför sig när man läser och jag får just nu min dagliga dos Österlen när jag på Insta följer Ett flyttat hus som plockat ned ett korsvirkeshus, numrerat varje del och nu bygger upp det igen. Sånt gör man bara om man är entusiast, och typ 28. Heja på P och E, ni är grymma. Likt Josefin och Harald i romanen faktiskt.

Här sitter jag på piren i Kivik i våras.
Bara som en liten upplysning 🙂 

Efter mycket mutter och argumenterande med mig själv så har jag tillfälligt skaffat mig en ljudbokstjänst som har också bonnierskoncernens böcker. Ni som läser får alltså ett par veckor fyllda av texter om böcker från förlaget. Om det faller OK ut så kanske jag till och med byter till Nextory eller Bookbeat för jag är hjärtligt trött på att Storytel inte har alla de böcker som jag är intresserad av.