angelika – Karin Valtersson

Fredagsläsningen blev romanen Angelika av Karin Valtersson. Det är en roman om relationen mellan två systrar som valt olika vägar i livet. Mikaela var den som utbildade sig till det praktiska yrket revisor, stannade i hemtrakten i Bohuslän och råddar familj, gamla föräldrar. Angelika lämnade så snart det var möjligt, reste ut i Europa och som hamnar i London med ett PR-jobb. Hon är den impulsiva och när hon träffar den äldre och välbärgade Thomas så är han en stabil plats. Angelika har inte helt enkelt att anpassa sig till livet i överklassen. Romanen börjar med att Angelika är försvunnen, vad har hänt henne?

Det här är en psykologisk spänningsroman som sätter relationerna i centrum. Den skildrar kvinnor mitt i livet som en gång hade en gemensam uppväxt och som på vägen tappade bort varandra, något som säkert många kan känna igen sig i. När krisen kommer så måste de aktivt välja hur deras relation ska se ut.  Jag lyssnade  och den var ett perfekt sällskap under fixandet i trädgården och under långpromenaden. Inget extra men helt klart ok som ett lättlyssnat mellanspel.