folk med ångest – Fredrik BackmanFolk med ångest är Fredrik Backmans nya roman och det är backmanskt så att det förslår. texten börjar med en bro som vi som läser uppmanas att glömma, sedan följer en bankrånare som misslyckas med sitt rån och hamnar på en visning där alla spekulanterna blir tagna till gisslan och det landar förstås i en roman som på ett humoristiskt sätt tar sig an ett mycket allvarligt ämne. Den här gången är det ångsta och självmord som är temat och genom att berätta alla i gisslans berättelse och samtidigt skildra relationen mellan de två poliserna i den lilla staden så får jag som läser ett antal fniss och ett antal funderingar som väcks. Man kan ju undra om man verkligen kan skoja med ångest? Jo, man kan skämta med de yttringar som ångesten ibland leder till. Hur psykisk ohälsa kan leda till desperata handlingar och hur ensamhet och saknad kan hanteras på så många olika sätt. Fredrik Backman skriver så att man känner igen typerna, man har träffat dem mest allihop (nja kanske inte den bajsande kaninen då men de andra) och man kan identifiera sig med både unga och gamla. Det är Backmans styrka.

Visst blir det karaktärer som närmar sig karikatyrer emellanåt och han älskar att dra en one-liner men så landar det ändå där, i det som väcker reaktion och känsla. Att placera handlingen i den avgränsade miljön som en lägenhet är funkar väldigt bra och den klämmiga mäklaren som har döpt sin firma till Läget är precis så tröttsam som en fastighetsmäklare kan vara. Jag hade säkert 20 stycken som ringde förra våren när jag just hade blivit änka och de ger ju sig inte. De vill absolut värdera min bostad. Just sådana detaljer i texten gör att man känner igen sig så väl. Prick mitt i storstadssamtiden.

Gissar att den här boken kommer att hamna i mångas semesterhög, det är den absolut värd!