förlåt för hålet och är det bara jag som bryr mig

Tisdag den 23 april är det Världsbokdagen och jag börjar så smått att förbereda mig för den lilla litteraturfestival som vi ska ha på skolan just den veckan. Det kommer att bli ovanligt många inlägg här framöver om litteratur för barn och unga, helt enkelt för att jag bestämt mig för att läsa ett gäng böcker inför vår festival. Jag vill kunna tipsa om böcker på ett vettigt sätt och då behöver jag läsa lite nytt. Kvällens läsning blev Hanna Landahls bok om Aston: Förlåt för hålet och Är det bara jag som bryr mig av Camilla Dahlson som handlar om Wilma.

Båda böckerna har det gemensamt att de handlar om en huvudperson som känner sig lite annorlunda, de har det inte helt enkelt med kompisar och i båda böckerna hittar de oväntat en ny vän som de lär känna. I Förlåt för hålet handlar det om Aston. Han är tio år och har väldigt svårt att hantera sina känslor. Det är i början av sommarlovet och hans bäste vän Hugo skrattar åt honom och kallar honom ADHD-unge. Aston känner sig så sviken, han längtar efter sin mamma som arbetar som journalist och som ständigt är på resa. Den som aldrig sviker är morfar, han finns där även när det känns som hela världen är emot Aston. En dag får han syn på en tjej på planket, hon bor i huset bredvid och är grym på att trixa. Kan de bli vänner?

Wilma står på skolgården i Är det bara jag som bryr mig och det är första dagen efter sommarlovet. Hon skall börja sexan och alla kompisarna berättar om de semesterresor som de gjort. Wilmas familj har valt att inte flyga, hennes mamma forskar om klimatet och dårfår åker de tåg. Det tycker Wilma är bra men det är inte så kul att berätta att man åkt till morfar i Kalmar när de coola tjejerna varit i New York. Wilma känner si så ensam i klassen och trivs verkligen inte alls, den ende hon kan prata med är Isak men han är ju kille. Kan man vara kompis med en kille även om det är sexan nu? Så kommer en ny tjej inflyttande i klassen, hon heter Gertrud och snart blir Wilma och Gertrud vänner, de märker att de båda två vill bry sig om annat än bara shopping och smink. Kan de göra något tillsammans för att ta hand om miljön?

Det här är två böcker som är lättlästa och de har båda ett tydligt budskap: Var dig själv så löser sig det mesta! Jag kommer absolut att tipsa om dem i årskurs 3 resp åk 5. De passar mycket bra in i det värdegrundsarbete som ständigt bedrivs i skolan och dessutom har det karaktärer som många av de elever som jag möter kan känna igen sig i.