the son of the house – Cheluchi Onyemelukwe-Onuobia

Ibland blir man extra lycklig av att hitta ett oväntat fynd, så var det med The Son of the House av Cheluchi Onyemelukwe-Onuobia. Plötsligt stod berättelsen om Nwabulo och Julie där på flygplatsens boklåda och bara väntade på mig. Nu är den inköpt och utläst och det var en riktigt fin bekantskap. De två kvinnorna som inte känner varandra hamnar i en situation där det enda de kan göra för att fördriva tiden är att berätta om sitt liv. På ytan har de levt väsenskilda liv, men erfarenheterna att vara kvinna i ett Nigeria som är ett starkt patriarkat har de gemensamt. Vi som läser vet att det är mer som förbinder de två och längtan efter en son är central i berättlsen. Krocken mellan modernitet och tradition är ett vanligt tema i de afrikanska romaner jag läst och också The Son of the House blinkar till klassiker som Things Fall Apart, vad finns kvar om vi bryter upp den rådande strukturen? I hur vida svängar kan man ta sig från centralpunkten utan att bandet slits av? 
Lättläst debut som jag hoppas översätts till svenska, anse er tipsade alla förlagen!