mai betyder vatten

Mai betyder vatten av Kaio Mpoyo är mycket passande läsning på en resa till södra Afrika. Romanen utspelar sig i Tanzania men familjen som står i centrum för berättelsen är från Zaire och syskonen studerar i Sydafrika så på något vis blir det en extra dimension att läsa den när bussen far över Drakbergen motvJohannesburg.  När boken börjar så är Adi i femårsåldern, hon bor med sin mamma som svalt en jordnöt och bara växer, sin pappa som arbetar som lärare och på ambassaden och storasyster Dina. I grannhuset bor ett gäng pojkar och stilig mirbror till dem som är snäll och ger Adi godis om hon går med honom till takterassen. Mamman blir snart upptagen med den lilla bebisen som föds och som får namnet Mai efter deras gammelfarmor. Vi som läser får följa familjen och blandat med vardag, kyrkobesök och utflykter så låter xxxx få höra olika berättelser från förr, ofta sedelärande,
Det här var en riktig annabok och jag är så göad över att jag hittade rill den inför den här resan. Fint språk, lagom balans mellan vardag och miljöskildringar. Har man läst Chimamandas Lila Hibiscus så känner man igen flera teman och berättarstilen. I båda romanerna spelar religion och anatändighet stor roll. Fin uppväxtskildring i en miljö långt från Göteborg.