nora eller brinn oslo brinn av Johanna Frid

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid är en sån där DN-bok. Ni vet, när man läser en anmälan om en bok som gör att man blir sugen. Det händer allt mer sällan, men det var något i recensionen som gjorde att jag la romanen bakom örat. Nu blev den läst också. En roman om ung ångest som landar så mitt i alltsammans även för en medelålders kulturtant, inte självklart men så extra fint. Johanna är student, litteraturstudent, och förälskad i den unge danske poeten Emil. Hon känner sig osäker på det de har är tillräckligt och när hon ser att Emil får en avisering på FB från Nora, hans norska ex, så växer svartsjukan till oproportionerliga dimensioner. Hon letar på social medier efter Nora, hon vill veta allt om hennes liv och hon vill vara förvissad om att Emil är hennes. Bara hennes. Instagram blir både hennes vän och hennes fiende, hon kikar in i Noras liv och blir snart besatt av att hålla koll. Hon jämför Emil och Noras fulländade medelklassliv med sitt eget, hon som inte ens kan bjuda in till en trevlig familjejul. Är hon ens någon som Emil kan älska?

Samtidigt så blir Johannas mycket besvärliga endometrios helt outhärdlig. Hon opereras för att rensa upp bland cystorna och den delen av boken är på riktigt helt fantastiskt bra. Det är hög tid att sjukdomen, som så ofta nonchaleras som lite mensvärk, tas på fullt allvar. Hinnor som sprider sig i buken, som blöder och cystor som trycker på och tar plats. Unga kvinnor som ska ta ställning huruvida de ska bli mammor alls och operationer som ska återställa äggledare från ärrvävnad. Fruktansvärt. Och väldigt gripande beskrivet. Jag får kramper av att bara läsa om det.

Stramt och inte tillstymmelse till slang eller babblighet, som ibland blir viktiga stilmarkörer i romaner om unga människor, gör att jag gilla språket. Johanna och Emil flyttar från Köpenhamn, till Stockholm och tillbaka till Köpenhamn och hela tiden finns Nora i Norge som en vålnad med i berättelsen. Språket är svenska men danska och norska finns också med, jag tycker det är genuint roligt att läsa den här sortens text som använder språken så kreativt. Jag jobbade i samband med vikingatiden i åk 4 med att jämföra de skandinaviska språken efter en idé som jag fick från Norden i skolan. Är man intresserad av språk så är det en rolig och lättförståelig sajt.

Nu är det ju så att jag är handbollsintresserad också och imorgon handlar matcherna i VM om vilka lag som skall gå till semifinaler. Inte oväntat så är det Sverige, Danmark och Norge också i där. Vi hejar på Sverige!