bögtjejen – intressant om könsdysfori

Bögtjejen av Aleksa Lundberg är en intressant och uppriktig självbiografi som skildrar hur kan vara att växa upp i en kropp som man inte känner sig hemma i och hur det är att ta beslutet att byta könsidentitet från pojken Mattias till flickan Aleksa. Aleksa Lundberg läser själv sin bok och det gör berättelsen extra närgången. Texten kryper in i medvetandet och det är en så helt annorlunda erfarenhet som skildras, att vandra med Mattias/Aleksas skor är en spännande livsresa.

Aleksas mod gör att man önskar henne allt gott i livet och i framtiden. Vilken utmaning hon tagit sig an, så många fördomar som hon tvingats utmana och jag tänker att boken delvis kommit till för att unga människor som känner sig vilsna i sin könsidentitet skall kunna läsa om en vuxen kvinnas erfarenheter.

Tidigare har jag läst Ester Roxbergs Min pappa Ann-Christine som skildrar hur en dotter upplever sin fars process i att komma ut som kvinna och de båda böckerna skulle säkert passa att läsa tillsammans. De är båda välskrivna och gripande böcker som har två olika ingångar till ämnet könsdysfori.