alfons och soldatpappan – en mycket bra samtalsbok

I Alfons och soldatpappan  har Alfons fått en ny kompis. Han heter Hamdi och han är väldigt bra på fotboll, Hamdis pappa är också väldigt bra på att bygga fotbollsmål och tränar killarna på helgen. Alfons tänker mycket på krig och han har hört att Hamdis pappa kanske faktiskt varit med om krig. Han måste bara få fråga honom om det och när han gör det så möter han en klok man som övertygar barnen om att göra som myran, bygga upp det som är viktigt. Tillsammans.

Gunilla Bergström har i sin bok, som kom 2006, skapat en hoppfull bok om ett mycket svårt ämne. Den passar mycket fint att använda i undervisningen och jag hoppas att många lärare tar sig an den ständigt aktuella berättelsen. Vi möter många barn i skolans värld som har erfarenheter likt Hamdi och Hamdis pappa och genom litteraturen och Bergströms bilder finns det en utgångspunkt att samtala utifrån, diskutera och samtala. Inte skrämmande och ändå inte förenklat, mycket skickligt samspel mellan ord och bild, vardagsnära och så himla fint.

Tack S som gjorde att jag fick upp ögonen för den här lilla pärlan!