Alma och papegojmysteriet av Kristina Collén handlar om Alma. Hon som har två A i sitt namn ett A för ADHD och ett för Autism och är en tjej som helst av allt är hos sin mormor vid havet. Där kan hon vara på vinden och göra det som hon är så bra på, vara detektiv. Hon är så observant och har ett så bra minne att hon är en utmärkt detektiv, det menar mormor i alla fall. När Alma en dag får syn på en stor grön papegoja i ett träd bestämmer hon sig för att försöka mysteriet.

Det här är en lättläst kapitelbok som först och främst är skriven för att ge den som läser ett spännande äventyr men också möjligheter att reflektera över hur Alma använder sina superkrafter för att hjälpa och lösa problem. Jag tänker att den skulle passa att läsa högt i skolan under de tidigare åren och att berättelsen om Alma skulle kunna funka bra som samtalsunderlag för både lärare och föräldrar i mötet med barn. Jag hade gärna sett en illustration till varje kapitel dessutom, då kan man som pedagog använda också bilden som utgångspunkt för att diskutera innehållet. För de elever jag undervisar som speciallärare så är bilden, om den är bra, ett viktigt tillskott för att förstå och kunna koppla innehållet till egna erfarenheter.

En eloge till IDUS förlag som envisas med att ge ut barnböcker som ger fler perspektiv och som ofta berör lite extra.