och de nominerade är …

Imorgon vid den här tiden vet vi vilka böcker som nominerats till Sveriges största litteraturpris. I år får 30-årsjubilerande Augustpriset extra stort utrymme eftersom nobelpriset uteblir och det gör mig inget alls. Jag ska så här dan före dan spekulera lite smått och eftersom jag bara tar med sådant som jag själv läst på min lista så kommer jag säkert inte pricka in mer än några nominerade. Som alltid så kommer jag försöka läsa alla titlar i den skönlitterära klassen och så många jag hinner i fack och bou. Imorgon vet jag alltså hur läslistan för november ser ut, prisutdelningen blir måndag den 26 november och då vill jag ha läst de allra flesta. 
Mina spekulationer om nomineringar blir som följer:
Skönlitteraturen har några givna favoriter och Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen borde komma med, likaså Lena Anderssons Sveas son och Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis. De är så starka att jag inte tror något kan hota men sen då? Agnes Lidbecks Förlåten är bra, CFR s Rich Boy likaså men är de tillräckligt bra för nominering? Jag tyckte också mycket om Cilla Naumanns Den oändliga familjen. Diktsamlingar kan jag inget om så det får jag lämna därhän, inte heller har jag läst någon bra novellsamling. 
När det kommer till BoU så har jag läst förfärande lite i år. Ovanligt få bilderböcker och nästan inget för nybörjare. Det är så att jag inte jobbat under vårterminen och jag ligger efter med massor av läsning. Jag får dra till med de två svenska jag läst Comedy Queen av Jenny Jägerfeldt och Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo. Räknas SEF s Norra Latin in i kategorin så tror jag på den också. Sedan har ju del 10 i PAX-serien kommit och kanske får de en nominering för hela serien. Det är den värd! 
Facklitteratur är jag ju inte heller precis fokad på i min läsning men jag tror på Factfulness av Roslings, Ta sig frihet av Ingela Lind, Mannen i skogen av Jens Liljestrand och så hoppas jag på Nuckan av Malin Lindroth. Orden som formade Sverige av Elisabeth Åsbrink gillade jag mycket och Stina Wollters Kring denna kropp älskade jag men frågan är om juryn och jag är eniga? 

Snart vet vi. Augustpriset.se sänder direkt från Södra teatern imorgon klockan 17.45 och framåt. Jag ska absolut kolla!