roselyn road – Agneta Liljeqvist

Roselyn Road av Agneta Liljeqvist är en spännande roman som utforskar hur lite man vet om varandra trots att man känner att man hör ihop. Johanna är en ung journalist som jobbar på en utrikesredaktion i Stockholm. På en filmutbildning i London så kommer hon i kontakt med Tom, marxisten och journalisten som tillbringat tid i Mellanöstern och som vill hjälpa andra. De är ett par men ändå inte, Tom försvinner med jämna mellanrum och hon pausar sin karriär för att vänta in honom. Hon har en dröm om att bli utrikeskorre men  hon vill göra det tillsammans med Tom. Romanen börjar med att hon faktiskt åker och här hon ser ett foto på en anslagstavla i ett rum i Bagdad, vad blev det av dem och deras relation?

Det här är en annorlunda relationsroman där båda huvudkaraktärerna är svåra att få grepp på. De ser varandra som medel för något annat och man blir inte klok på om det är kärlek eller vad det är. I fonden finns Bagdad, konflikten i Irak och återuppbyggnaden av samhället i Bagdad. Johanna som är van att undvika fara i krigshärdar kan inte glömma den här mystiske mannen. Som en magnet dras hon till bilden av honom, hon känner honom ju knappt men attraktionen är svår förbise.

Agneta Liljeqvist är själv journalist och dokumentärfilmare och det märks att hon kan miljöerna på redaktionerna, känner till känslan av att sova på ett tak i Bagdad och hur man bär en skottsäker väst. Det, och den komplicerade ”kärleken” mellan Tom och Johanna gör den här romanen riktigt läsvärd.