ett frågetecken är ett halvt hjärta

I Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg får vi följa Elin Boals och hennes liv i New York där hon är en mycket framgångsrik fotograf, året är 2017, hon är gift med Sam och de har en 17årig dotter. Jobbet går före allt annat och det sätter äktenskapet på hårda prov. Dom går i samtalsterapi men det fungerar föga då Elin många gånger kommer försent om hon överhuvudtaget kommer ihåg den bokade tiden.
Det Sam och dottern inte vet är att Elin är svenska och född och uppväxt på Gotland, de tror att kommer från Paris. I Paris möttes Elin och Sam, när han drog slutsatsen att hon var fransyska hon honom förbli i den tron.

Handlingen växlar mellan New York i nutid och tillbakablickar från Heivide på Gotland 1979 och några år framåt. Uppväxten för Elin då 10 år och hennes två bröder 7 och 8 år var tuff. Med en pappa som satt fängelse på fastlandet, ett väpnat rån på fyllan, en mamma utan jobb. Det finns nästan aldrig några pengar och många gånger får barnen dricka vatten när det inte finns någon mjölk, de är ofta hunriga. Mamma har ett fruktansvärt hetsigt humör och barnen springer många gånger och gömmer sig ute, när Elin bedömmer att mamma lugnat sig smyger de i igen. Elin saknar sin pappa för när han var nykter är han snäll och har snälla händer, hon skriver små lappar till honom som hon gömmer i en glasburk.

En person som betyder mycket är grannpojken Fredrik. Även Gerd, tanten som driver byns matbutik är ett stöd för Elin. Det är inte lätt att i en så liten by ha en far som sitter i fängelse.

En kväll sker en eldsvåda och Elin tror att hon har orsakat den och med den också flera personers död. Hon rymmer från sjukhuset där hon vårdas på grund av rökskador. Hon liftar till pappa i Stockholm, han är nu på fri fot. Hon hamnar så småning om i Paris och efter giftemålet med Sam i New York. Under alla år hör hon aldrig av sig till sin mamma, som inte vet var Elin finns.
Efter vissa händelser tvingar dottern med henne hem till Gotland. Där måste hon möta sina demoner från förr och det visar sig att hon hade för brått  när hon flydde för så många år sedan.Det har orsakat henne och många andra så mycket onödigt lidande. Nu får hon på många sätt börja om och kanske kan äktenskapet räddas.

Boken var bra, liite mer nerv/tyngd hade jag velat ha, men absolut den visar på hur utsatta barn kan vara och hur viktigt det är med vuxna som ser barnen.
Gästbloggare /A