Hur överröstas populismens locktoner?


Masha Gessen är en av bokmässans mest populära deltagare och samtalet med Jörgen Huitfeldt börjar med att diskutera ordet populism. Hon föredrar att använda orden demagoger eller autokrater kring ledare som Orban, Putin och Trump för populister är nödvändigtvis inte nödvändigtvis dåligt. Gessen medger att hon som politisk journalist till något som hon närmast tvingats in i med en värld som styrs av små män med små ideer som Putin och Trump. De här männen blir farliga eftersom de inte bygger sin politik på fakta utan känslor. I Masha Gessens nyöversatta bok xxxx som handlar om hennes äldre släktingar och hur de båda blev överlevare av Hitlers krig och Stalins fred berättar hon om hur den enskilda människan skulle kunna navigera. Gessen beskriver hur Trump gick till val på att bygga en mur, rasistiska uttalanden och ett hat mot invandrare och människor valde honom av en anledning. Vi ska ta oss tillbaka till tiden när America var Great. Människor som valde honon visste vad de gjorde, de ville missnöjesrösta mot att det samhället där de välutbildade och rika var de som formade det politiska etablissemanget. Det amerikanska samhället har inte blivit det som de önskade. Hon önskar en diskussion kring tvåpartisystemet och hur valsystemet  är uppbyggt så att människor kan känna sig delaktiga och villiga att bygga upp ett samhälle tillsammans. Samtalet bör handla om en framtid som vi önskar och det glöms bort. 

Media har en uppgift, Trump kallar dem statens fiende, hur kan deras roll förändras? Behövs det? Gessen menar att media har förändras sedan Trump blev president och undersökande journalistik har drivits fram av den politiska situationen. Kan man lita på att vinstdrivande media skall förhålla sig kritisk? Artiklar som publicerad anonymt och planteras i media är inte ovanliga och det blir otydligt vilken avsändare och syfte de har. Hur kommer det sig att det här inte påverkar Trumps popularitet? Svar. Hans följare läser inte t ex The New York Times för de har aldrig känt sig hemma där. De läser D T s tweets och lokalpressen som motvikt finns inte kvar längre. De som röstade på DT var de som  är oroliga för att förlora det välstånd de har och ser att deras barn kanske inte kan försörja sig. Oro leder till pessimism och ojämnlikhet som ökar spär på det. 

Hur skall man göra för att känpa mot de populistiska rörelserna? 

Vi behöver vara medvetna om det större sammanhanget och historien. Vi behöver en vision för framtiden och agera tillsammans med andra så att den blir god!