vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout

Nu har Elizabeth Strouts Anything is Possible kommit i svensk översättning med titeln Vad som helst är möjligt. Missa inte en underbar läsning! 


Jag publicerar en repris från lördag 19 augusti 2017: 

anything is possible – ännu ett möte med Lucy Barton 

Någonstans så var min kärlek till romanen Mitt namn är Lucy Barton så stark att jag inte ville släppa berättelsen om den utsatta flickan som växte upp i armod. Hon som fann en utväg genom böckerna och läsning och som lämnade sin barndoms samhälle för ett liv som författare i NY. Riktigt glad blev jag då över att hitta Anything is Possible som ljudbok på Storytel. Det är en novellsamling som tar vid när romanen tar slut. Som gemensam nämnare har de olika berättelserna i samlingen Lucy Bartons roman och i de olika texterna får vi möta vaktmästaren som lät Lucy läsa och värma sig i skolan ifred, kusinen som nu driver ett litet pensionat och förstås Lucy själv och flera av novellerna fyller i de luckor som man ändå kunde kännas fanns i romanen om Lucy Bartons liv. Den novell som fångar mig mest är nog den när Lucys bror Pete är huvudpersonen, han som stannat kvar i föräldrahemmet. Lucy har inte besökt det på många år och när hon är på bokpromotionsturné i Chicago så bestämmer hon sig för att besöka honom. 
 
Jag vill absolut inte berätta för mycket om handlingen i den här novellen, eller i de andra som bildar en samling där texterna hakar i varandra så snyggt. Elisabeth Strout är en fantastiskt bra författare, hon är stilist och skriver med en knivskarp prosa. Inget överdrivet dramatiskt eller sentimentalt, inget ord för mycket utan bara riktigt bra texter. Ljudboken var dessutom inläst på en ganska bred amerikanska och det passade verkligt bra i den här skildringen av en småstads invånare, om nu romanen var en skildring av en människas liv sedd ur en människas perspektiv så är Anything is Possible ett kalejdoskop med röster från den nordamerikanska småstaden. De är antingen släktingar till Lucy Barton, eller så är de skolkamrater, bekanta till föräldrarna eller andra som kommer i kontakt med Lucy Bartons självbiografiska bok som hon blivit mycket berömd för. De bildar tillsammans en väv som ger en sällan beskriven bild av USA som är extra intressant nu när det USA som jag förknippade med Barack Obamas ledaskap alltmer försvinner ur fokus.  
 
Jag antar att den här samlingen snart dyker upp på svenska men vill man inte vänta på det så kan jag rekommendera uppläsningen på Storytel, lugnt och tydligt tempo och en mycket skicklig inläsare.