mysteriet på Asthall – Mitfordmorden

Mysteriet på Asthall  av Jessica Fellowes är en traditionell brittisk pusseldeckare som utspelar sig i överklassmiljö strax efter det första världskriget. Berättelsen har sin utgångspunkt i ett autentiskt brott, en krigssjuksköterska blir mördad på ett tåg på väg till Hastings. Hon har avslutat sin tjänstgöring och är på väg till en stilla pensionärstillvaro vid kusten när hon hittas död. I London bor den unga Louisa som drömmer om ett annat liv än att tvätta i olika hushåll. Hennes mor som nyligen blivit änka har svårt att försörja dem och när Louisa ser en annons om att familjen Mitford söker en barnflicka så söker hon platsen. Snart har hon blivit nära den äldsta systern Nancy som drömmer om att bli författare och som finner mordet på sköterskan spännande, vad hände egentligen? Det dröjer inte länge förrän de båda flickorna är rejält inblandade i mordgåtans lösning.

Det som Fellowes gör i sin roman är att hon blandar välkända fakta, som det autentiska mordet och medverkan av den välkända familjen Mitford, med ren fiktion. Vilket kan vara spännande om man har lite koll. Som icke-britt så tillför det inte särskilt mycket men det sätter ändå in allt i en tid och kontext – tänk Downton Abbey. Samhället förändras i grunden efter världskriget, klassgränser luckras upp och det moderna livet knackar på dörren. Som extra krydda har författaren placerat stor del av handlingen på familjen Mitfords gods på landet utanför London och familjen är inblandad i brottet och brottets lösning och visst funkar det. Lite Agatha Christie-känsla, lite Downton Abbey och så de berömda systrarna Mitford på det. Långsamt och ganska stilla berättat, mycket målande miljöbeskrivningar och som sidohistoria en skildring av det första världskrigets fasor.

Jag tänkte en hel del på Sarah Waters Hyresgästerna när jag läste,  det är förresten en riktigt bra roman som tål att påminnas om!