trädens hemliga liv – en bok som förändrar din skogspromenad!


I veckan besöker Peter Wohlleben Sverige och jag passar på att påminna om min text om Trädens hemliga liv från förra året. 
repris från måndag 17 april 2017

Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben är en bok som jag aldrig skulle ha läst om den inte hade varit med i en av Spanarnas spaningar. Undertiteln till den här boken är: Vad dom tänker, hur dom pratar – en värld du inte visste fanns.  Wohlleben presenterar i korta små kapitel fakta från olika typer av forskning länkat samman med sina egna erfarenheter som skogsvaktare i Tyskland under mer än 30 år och det han presenterar låter på många sätt revolutionerande. Om hans teser stämmer fullt ut, jag är inte människa nog att kontrollera hans källor osv, så har skogens träd både sätt att samarbeta mot faror, gemensamma strategier för fortplantning och ett skyddsnät där de hjälper varandra i svåra tider. Utöver det så skapar träden på jorden ekosystem som skapar förutsättningar för många andra arter i både flora och fauna, ovan och under jord. Att t ex svamparna lever i symbios med trädens rötter är känt för alla kantarellplockare men att de också spelar en betydande all för trädens vällevnad var nytt för mig.

Det här är en spännande faktabok som är skriven i en lättsam form och man kan inte låta bli att berätta om innehållet för alla man möter, det är en bok som förändrar din skogspromenad för alltid. När du vet mer om trädens hemliga liv blir sig inte längre likt …