felsteg i Doggerland?Maria Adolfsson säger med sin nya deckarserie ”Välkommen till Doggerland”! Felsteg utspelar sig i det fiktiva landet som ligger någonstans i Nordsjön och som alltid när en spänningsroman utspelar sig på en ö så ger det en extra nerv till berättandet. Doggerland är en ö-grupp som ligger någonstans mellan Skandinavien, Nederländerna och England och både natur och kultur är en mix av alla ländernas. En till ytan begränsad och isolerad geografi påverkar måhända också människorna som lever där och jag tycker mycket om det.

Nej, inga felsteg tas alls i den här välskrivna deckaren som säkerligen är den första delen i serie. Miljöerna är suggestiva och persongalleriet är spännande. Kommissarien Karen Eiken Hornby är i femtioårsåldern och hon återvänder till Doggerland efter att livet inte varit särskilt snällt mot henne och boken börjar med att hon vaknar upp efter den stora ostronfesten. I fel säng och med en baksmälla som heter duga. Hon nås av beskedet att hennes chefs före detta fru har hittats död och när utredningen av dödsfallet tar fart så blir det allt svårare för henne hålla sitt misstag hemligt.

Karen Eiken Hornby är en mänsklig och på många sätt vanlig kvinna som gör att man vill lära känna henne, man vill läsa vidare oavsett om kriminalfallet engagerar fullt ut. Det är ett bra betyg och jag ser fram emot att läsa mer om livet och döden i Doggerland.