litet land – Gaël Faye

Litet land av Gaël Faye är något så ovanligt som en roman som handlar om det lilla centralafrikanska landet Burundi. Det är sällan som de berättelserna når oss som svensk publik och det hjälper säkert att Faye skrivit sin roman på världsspråket franska. Romanen startar i början av nittiotalet och Gabriel bor tillsammans med sin vackra rwandiska mor, sin franske far och sin syster Ana i en välbärgad del av Bujumbura. Romanen börjar det sommarlov då han fyller tio. Han badar och leker med kompisarna på gatan, han retas med sin lillasyster och han åker på utflykt med sin föräldrar. Så inser han en dag att att det aningslösa livet som barn är på väg att ta slut. Modern lämnar familjen, de politiska spänningarna i moderns hemland Rwanda leder till ett folkmord och också hutuer och tutsier i Burundi drabbas hårt. Den barnsliga oskulden finns inte mer.

Gaël Faye berättar Gabriels historia på ett sätt som totalt knockar mig. Med ett poetiskt och skimrande bildspråk, en tät och kondenserad prosa, rytmiskt och otroligt vackert. Det förvånar mig inte alls att när jag googlar lite så hittar jag många av Fayes låtar bland annat den med titeln Petit Pays. Lyssna på den, och läs boken! Trés bien!