ylvas bok – tillbaka till syskonen från Orust

Ylvas bok är del fyra i serien om prästdöttrarna Morlandeus från Orust av Maria Gustavsdotter. Efter att ha fått följa Ulrika, Katarina och Ebba i stormaktsidens Sverige så är det nu dags att läsa vidare om Ylva. Hon är gift med Ulrikas styvson och de lever ett kärlekslöst äktenskap i Dalarna. När prästen i sockenkyrkan dör under en predikan, han är just i färd med att peka ut en häxa i församlingen, så sätts en radda händelser igång. Ylvas make är en duktig träsnidare och är det så att hans trädjur fungerar som färdmedel för häxorna när de reser till Blåkulla för att bola med djävulen? Och hur är pigan Brita inblandad? Två tonåriga flickor vittnar och Ylva fyller på med skvaller. Samtidigt så lever Katarina och Ebba i Uddevalla och driver en tygbod, brodern Magnus har startat skola och i prästgården på Orust ligger prästen slagrörd och sköts om av sin ovilliga hustru. Livet i prästgården styrs med järnhand av hjälpprästen Jostein och Gustavsdotter skriver fram 1600-talet som en brytningstid. Bohuslän blir svenskt, kvinnorna får i och med männens krigande större möjligheter att försörja sig och kyrkans makt är inte längre oemotsagd. Vetenskaperna vinner mark och utbildningen blir allt viktigare. Vill man läsa fler romaner om svenska 1600-tal så kan jag påminna om Lövbergaserien av Göran Redin. Han skriver huvudsakligen om framväxande industri och krigen så hans böcker i kombo med Gustavsdotters är en perfekt match.

Jag skulle verkligen rekommendera alla att läsa de här historiska romanerna, helst i ordning, för att lära känna alla de kvinnor som man får möta i serien. Maria Gustavsdotter är fenomenal på att skriva fram kvinnorna och deras livssituation i olika historiska epoker. Jag fastnade för hennes serie Fem pärlor till jungfruns krona från det medeltida Kalmar och jag ser alltid fram emot att läsa en ny roman. Välresearchat, varmt och med historiska detaljer och lagom gammaldags språk gör att man bara sjunker in och befinner sig där tillsammans med Gertraud, Ebba och Katrina. Riktigt spännande var det också att Gustavsdotter vågar släppa fram en osympatisk kvinnoskildring i Ylva. Hon är inte särskilt lätt att gilla men samtidigt så är det skönt att det inte alltid bara gestaltas präktiga, arbetsamma och synnerligen kloka huvudpersoner. Det fanns ju alla sorter, då som nu.

Jag längtar redan efter nästa roman!

Tack till Historiska media för recensionsexemplar.