tonårsveckan börjar med Anrop från inre rymden

Nu så är det dags för tonårsvecka inne på Kulturkollo och jag börjar med att tipsa om en augustprisnominerad novellsamling som passar perfekt för barn som befinner sig på väg in i tonåren.  Noveller för mellanåldern är perfekta texter att arbeta med i klassrummet och extra glad blev jag när jag såg att Elin Nilsson kommit med en fin samling. Anrop från inre rymden är åtta korta texter som alla har ett innehåll som ligger nära elever i femman och sexans vardag. Vi får möta tjejen som inte vet om bästisen längre är bästis (med tillhörande kattungedrama), pojken som åker med sin pappa på nyårsfirande fastän han hellre vill vara med mamma och hennes vänner, klassens som fått en vikarie istället för älsklingsfröken och mycket mer. Nilsson är mycket duktig på att skriva enkelt och rakt utan att det blir tramsigt eller för barnsligt. Jag rekommenderar alla lärare som jobbar med mellanåldern att läsa den här samlingen och välja ut de noveller som passar just er klass. Det lär garanterat finnas en eller flera texter som är perfekt!
”Ett tittskåp in i verkligheten – ja, det är vad Elin Nilsson ger läsaren i novellsamlingen Anrop från inre rymden. I åtta avskalade berättelser ges vi en skymt av vardagen, i all sin vardagliga ovanlighet. Det är opretentiöst, stringent, och träffsäkert. Och igenkänningsfaktorn är hög. Berättelserna – små utsnitt av tid och rum – får oss att tänka och fantisera vidare. Det är novellkonst på högsta nivå.”

– augustjuryns nomineringstext 2017