downtons dräkter på Tjolöholm

Nästa sista dagen hann vi dit! På ett julpyntat Tjolöholm kan man fram till och med imorgon se utställningen med dräkter från Downton Abbey och det är fantastiskt fin miljö att visa dräkterna i. Tjolöholm är ett slott som är präglat av Arts and Krafts-rörelsen och interiören är ovanligt fint bevarad. Kläder berättar mycket om den tiden som de bars i och guiden berättar att kostymören varit mycket noga med att få dräkterna tidstrogna. De berättar om åren från 1912, den viktorianska eran är på väg ut och modernismen på väg in. Adeln och borgerskapet kommer närmre varandra, det första världskriget gör att kvinnorna får lov att ta en större plats och det avspeglas i också i dräkterna. Jag är otroligt förtjust i Tjolöholms trädgård också och idag var det mycket grått och vått, snart måste vi åka dit en solig dag. Vårens utställning fortsätter med dräkter från Downton, det nya temat tyckte jag mig höra heter i nöd och lust. Man kan gissa att det blir bröllopskläder … På återseende! 

Under julen och mellandagarna så serverades fika inne i slottet, vilken sagolikt vacker miljö!