lucka nummer femton!

Öknens alla blommor i P O Enquists tappning var väl inga amaryllisar utan helt andra lökväxter men jag fotar ändå med en amaryllis i fonden. Det var länge sedan jag läste Enquist nu och därför var det extra fint att få en novell ur hans samling Berättelser från de inställda upprorens tid (1974). 
Det äkta paret har bestämt sig för att försöka lappa ihop äktenskapet som knakar rejält i fogarna. Eftersom kassan är nästan tom så bestämmer de sig för ett motel i Palm Springs, vädret är förfärligt och uppbrottet blir definitivt. Frun lämnar honom, som mest av allt drömmer om intellektuella utmaningar och fransk poesi,  med de två barnen sovande i rummet och han får en ingivelse att han måste handla. Han packar in barnen i bilen och drar – genom den blommande öknen mot ett okänt mål.
Det här var en fin liten novell om den kvävande känslan som man kan få i ett liv som man inte känner sig bekväm med. Känslorna är liksom avstängda och en natt bestämmer han sig för att följa hjärtats bankande, uppfordrande röst. Jag ska absolut läsa mer av P O Enquist, hans språk är sylvasst och så precist och lämpar sig mycket fint för noveller. Just den här novellen hör till den västerbottniska kvartetten – vilka författare!