de sista vännerna – trilogin är all

De sista vännerna är den avslutande delen i Jane Gardams trilogi om imperiets barn. I den har vi fått följa tre människoöden som alla påverkats starkt av att växa upp i den starka kolonialmakt som Storbritannien en gång var. Nu finns bara en spillra kvar av den och de människor som fostrades in i samväldet är också på väg bort. Extra spännande är det då att läsa den drygt 90-åriga författarinnans skildringar av ett liv som inte längre är. Jag kan se de tre romanerna bli en härlig Tv-serie, där finns alla ingredienser till det.

I De sista vännerna är det dags för invånarna i den lilla byn i Dorset att ta farväl av juristen Terry Veneering som bosatt sig i byn på äldre dagar. I grannhuset bodde kollegan och den evige rivalen Edward Feathers och hans hustru Betty (som Veneering varit djupt fäst vid) men de är alla borta nu. På minnesstunden samlas de åldrade vännerna en sista gång och från norr kommer en advokat som känner till Veneerings bakgrund. För en fattig klipsk ung pojke från Herringfleet som Terry Benson (sedermera Veneering) var ett möte med en excentrisk advokat på stranden, sina språkkunskaper som han ärvt från sin rysktalande far och möjligheten att resa ut i samväldet ett sätt att skapa sig en framtid. Efter kriget hade klassgränserna luckrats upp och om man inte hade namn och familj så låg kolonierna där med pengar att tjäna, renommé att jobba sig till. FILTH Fail In London Try Hongkong var Sir Edwards smeknamn men Veneering gjorde samma resa. De båda männen hade mer gemensamt än kärleken till Betty.

Jane Gardams romaner om imperiets barn är sådana där böcker som man vill sjunka in i, ostört få njuta av och som efterlämnar en behaglig känsla. Bästa sortens romaner om man frågar mig!

Jag har skrivit om de inledande delarna i serien En engelsk gentleman och En trogen kvinna här på bloggen. Läs gärna mer om dem och om någon blir sugen på att läsa så börja med första boken. Det här är en trilogi som hör samman och som tjänar på att läsas iordning.