en trogen kvinna – Jane Gardam

I en trogen kvinna så får vi återigen möta advokaten Edward Feathers också kallad FILTH och hans fru Betty. I den första delen av trilogin får vi lära känna Edward i En engelsk gentleman och hans uppväxt på internatskolor och karriären som advokat i Hongkong. Den romanen börjar med att han blivit änkling och slutar med att han återvänder till Hongkong och dör. I del två får vi höra precis samma story men med fokus på hustrun Betty. Hon växer upp i Hongkong och blir tidigt föräldralös, Edward är i behov av en fru och hon är ganska vilsen. De möts och snart så bestäms ett giftermål.

Äktenskapet är en överenskommelse och passion kommer inte på fråga. Det förblir barnlöst och tomrummet blir svårt att fylla, Betty har egentligen tankarna på mannen som hon mötte vid ett enda tillfälle. Den föreningen glömmer hon inte och relationen med mannen består på sätt och vis livet ut. En trogen kvinna är Betty på sätt och vis, hon är trogen sin make och deras öde tillsammans men trogen sina drömmar är hon inte. Trädgården som hon bygger upp blir del av hennes självständighetsrevolt mot det känslokalla äktenskapet. Hur många tulpanlökar hon än planterar så finns inte passionen där. Hon hör till generationen som står ut, som accepterar.

Jane Gardam är en mycket brittisk författarinna som på ålderns höst har fått uppmärksamhet för sina romaner om imperiets barn. Det är lågmält och underdrifter och allt det där som inte sägs berättar större del av historien vilket gör att man liksom bara följer med, inga dramatiska vändningar men lågintensivt och mycket välskrivet.

Jag rekommenderar!