behold the dreamers – Imbolo Mbue

Behold the Dreamers av Imbolo Mbue är en strak roman om migration, drömmen om ett bättre liv och vad ett sådant gott liv egentligen består av.

Jag läste halva boken på väg mot Louisiana Lit förra helgen och det var också den programpunkt som inledde min festivaldag. Samtalet handlade en hel del om den amerikanska drömmen, i romanen så flyttar Jende från Kamerun till New York för att försöka skapa en framtid för sin flickvän och deras son. Eter två år har han arbetat ihop pengar nog för att betala brudpris för Neni och han kan skicka efter sin lilla familj. Han lyckas också få ett eftertraktat chaufförsjobb för en hög chef på Lehman Brothers och framtiden ser ljus ut. Neni kan studera, hon vill bli apotekare, och de arbetar hårt för att förverkliga sina drömmar. Samtidigt får de insyn i familjen Edwards, de som på ytan verkar ha ett perfekt liv med en vacker yta är trots alla sina världsliga ting knappast lyckliga.

Så går Lehman Brothers i konkurs och livet förändras i grunden, både det amerikanska samhället som inser att spelet med kapitalet och investeringar inte är svaret. Jende minns hur människor i hans hemstad bedrogs av dubblare som lovade att dubbla sparkapital på en månad bara de fick ta hand om pengarna, nu händer exakt samma sak också i det nya landet. Balansen rubbas mellan den servile Jende och hans arbetsgivare mr Edwards och konkursen leder till förändringar för de båda familjerna.

Vad jag vet så har Behold the Dreamers – Skåda drömmarna – inte ännu någon svensk utgivare. Jag hoppas att den översätts och ges ut, Washington Post menade redan 2016 att det är den enda roman Trump behöver läsa. Inte kunde man väl då i sin vildaste fantasi tro att han nu skulle vara landets president och uppmaningen gäller mer än någonsin, migrationen har sällan beskrivits så komplext som i Mbues roman och ändå så var det inte hennes huvudtema när hon skrev. Hon ville skriva en berättelse om vad som hände människor i olika samhällsklasser när den ekonomiska krisen drabbade ett helt land. Det var delvis hennes egna erfarenheter som låg till grund för det, hon förlorade själv sitt arbete under krisen 2007 och hon kunde observera vad som hände. Det blev till en fin roman som under hela läsningen växte och växte, karaktärerna blev till människor och drömmen om ett gott liv delas av alla.

Jag rekommenderar alla att läsa och kanske, kanske kan vi också få läsa den på svenska?