det var vi – Golnaz Hashemzadeh Bonde

Det var vi är en hjärtslitande roman som totalt knockade mig. Med väldigt lite kunskap om vare sig författaren eller innehållet öppnade jag ljudboksappen och det blev bitvis ganska jobbig lyssning. Romanen börjar i nutid, Nahid är så arg på allt och alla. Mest arg är hon på sjukdomen som hon inte kan vinna över hur hårt hon än kämpar. Hon som flytt från Iran för att kunna leva i frihet i Sverige ska väl inte bli besegrad av en sjukdom? Inte kan hon återvända till sitt hemland för att ta avsked, inte får hon tala med sin mor i telefonen och inte ens hennes dotter visar den tillbörliga respekt som hon förväntar sig. Mitt i livet är livet snart slut och i tillbakablickar får vi som läser höra berättelsen om kampen för demokrati i Iran, flykten till Sverige  och livet i det nya landet. 
Argt och bittert, osentimentalt och samtidigt mycket gripande får jag läsa om Nahids liv och det var förstås lite extra att läsa om cancersjukdom, har man suttit i sjuktransporter med en anhörig på väg till strålning så känner man igen sig. Behandlingarna och kasten mellan en smula hopp och nattsvart mörker är mycket fint beskrivna. 
Jag hoppas att den här vackra och angelägna romanen blir läst av många! Kommer man på mässan i Göteborg så kan man lyssna till Golnaz Hashemzadeh på flera programpunkter. Kanske ses vi?