Zadie Smith – superstar!

It’s easy to be nice when people are nice to you but when you struggle it can be hard work. 
Zadie Smith är aktuell med sin nya roman Swing Time som kommer på svenska i september. Smith är en überprofessionell författare som trots en eländig förkylning möter publiken med fullt fokus. Hon berättar att hon är en långsam författare, hon tar tid på sig eftersom hon vill tänka till ordentligt på det hon skriver. Hon är ingen författare som uttalar sig i dagsaktuella frågor utan uttrycker sig bäst i romanform. I sin nya bok, som handlar om två flickor som man får följa från barndom till vuxenliv. Smith uppskattar att författarlivet innebär att man får lov att dagdrömma, fantisera och ställa sig frågan – tänk om. What if …
Berättelsen är inte minnen utan konstruerade minnen, påhittade  minnen vilket gör att man som författare kan spetsa till, skruva till. En av de grundläggande frågorna som Smith ställde sig när hon skrev var: Måste några förlora så att vi andra kan vinna? 
Min text om romanen kommer här på bloggen senare i höst. Lovar att läsa!