Édouard Louis – en fransk stjärna

Urkasst foto från lördagens andra programpunkt på Louisiana Literature men längst inne i tältet satt Édouard Louis, den unge franske litteraturstjärnan som nu kommer med sin andra roman Våldets historia. Hans debut Göra sig kvitt Eddy Bellegeule  var en av 2015 års starkaste läsupplevelser. Den nya romanen har jag ännu inte hunnit läsa men det kommer, var så säker. Samtalet börjar i våldet, våldets maskineri i familjen, i samhället och Édouard menar att det är svårt att skriva om våld eftersom det kan uppfattas som att man viftar bort texterna med att de beskriver människor som offer, problemet är hur vi andra ser på offren för våld. Det finns våld i hemmen mot kvinnor och barn, våld i samhället mot grupper som t ex de homosexuella och det är en samhällsstruktur som vi inte kan blunda för. Diskrepansen mellan hur världen ser ut och hur litteraturen skildrar den är ibland mycket stor. Motsättningen mellan den värld vi lever i med våld, migration, klimathot osv och det man hittar i litteraturen är stor. Louis menar att det är viktigt att världen som den ser ut blir representerad i i litteraturen och det försöker han göra när han skildrar våldet i sina romaner. 
I hans nya roman är det systern som är berättarröst och det kan vara svårt att vidstå att man faktiskt är utsatt för ett förtryck som är inbyggt i samhället, kulturen och familjen. Om man är övertygad om att man väljer själv så kan det kännas både jobbigt och sorgesamt att inse att så inte är fallet. Att upptäcka det, beskriva de händelser och den livssituation som man hamnar i är en av Louis uppdrag. Han vill ge våldet en röst och genom sin sociologiska blick uppmärksamma maktstrukturer som kanske inte är tydliga för alla. 
Han berättar också att hans intresse för sociologi kom från hans egen barndom och uppväxt. Familjen såg honom som något skamligt när han inte följde normen för det som en man skulle vara i byn där han växte upp. Mansidealet var hårt och tufft och Louis levde inte upp till det. Han var utsatt för mycket våld både fysiskt och psykiskt och sociologin blev vetenskapen, redskapet för att försöka finna sanningen. 
Mycket intressant och spännande samtal och extra fint var det att franskan som talades var så långsam att också jag kunde hänga med. Den språkliga utmaningen på Louisiana är hyfsat stor och blandning av engelska, franska, danska och anteckna på svenska gör att man får koncentrera sig på max. 
Snart kommer en text också om romanen, missa inte Édouard Louis författarskap!