mannen mellan väggarna – nästa bokbubblarbok

Mannen mellan väggarna  av Emma Ångström är nästa bok i bokbubblarna och jag har i vanlig ordning lyssnat. Den här gången är det ett innehåll som är väldigt långt från min comfort-zone och jag blev rejält uppskrämd vid flera tillfällen. Man ska inte lyssna på allt för otäcka böcker, i alla fall inte i en sommarstuga. Sanning nummer 1.

Utan att avslöja för mycket kring handlingen så börjar det med att Vanja flyttar i i en nyrenoverad lägenhet i Stockholm med sina tre flickor. Alva, den yngsta, har inte så lätt att anpassa sig. Hon längtar efter sin pappa som oförklarligt inte går att kontakta och hon fantiserar om sin mormor som målat tavlor som Alva älskar att drömma sig bort i. Tavlor som på många vis påminner om Hilma af Klints verk, hon var förresten också precis som mormodern i boken med i en sekt där man lät andarna föra penseln i måleriet. Såg hennes måleri på Moderna för några år sedan och det var så fint!

Tillbaka till boken. När de bott där en kort tid så dör en av grannarna på ett mystiskt vis, Alva känner sig betraktad och det hörs mystiska krafsande ljud från väggarna. Ja, ni får utifrån titeln själva gissa vad som hänt …

Det är en krypande obehagskänsla som förföljer en i den här boken som kulminerar i en riktigt otäck scen och jag konstaterar att jag är för räddhågan för den här sortens böcker. Sanning nummer 2. Sedan blir jag lite konfunderad, är det en ungdomsbok jag läser? Jag upplever att språket är nästan lite barnsligt och kanske är det uppläsaren som förvillar mig? I vart fall så skulle jag absolut kunna ge den här boken i present till en tonåring som gillar lite lagom med otäckheter. et var inte en bok som passade mig men jag är spänd på att höra vad mina kompanjoner i cirkeln tyckte? Hu eller Bu eller Nja?