inland – omänskligt och iskallt

Inlandet är mörkt, omänskligt och iskallt och Sam Berger och Molly Blom befinner sig på en plats där  täckningen är obefintlig. Snön ligger vit och endast ett par satelliter passerar varje dygn. De gömmer sig, efter att deras före detta kollega mördats vet de inte vem som är vän eller fiende. På Mollys satellittelefon blir de kontaktade av en gammal kollega, kan de helt utanför polisens radar besöka en rättshaverist som bor nästgårds där i Inlandet? Det är en ung kvinna som påstår sig vara förföljd och i det brev hon skickat så finns det ingående information om ett mordfall som Berger varit med och löst.  Finns där någon sanning i de nya uppgifterna, är det då kanske fel mördare som dömts den gången för länge sedan och går då mördaren faktiskt lös? 
Vilken grymt spännande deckare Inland är! Gårdagen ägnades åt trädgårdsarbete, iordningställande av uteplatser och ett gäng pokenader och när mörkret la sig över sommarstugan så hade jag bara någon timme kvar av lyssnande. Jag lyssnar aldrig på deckare när det är mörkt för jag är patologiskt mörkrädd, och i den här deckaren finns det mycket som lurar i mörkret. Jag lovar. 
Alltså fick jag vänta med upplösningen tills idag … 
Anse er tipsade om årets bästa påskekrim! Eller ja, Syndfloder är också fantastiskt bra men den kräver nästan att man läst alla de tidigare böckerna för att riktigt funka, Inland kan man läsa fristående och visst kan det vara bra att ha läst Utmarker innan men absolut inget krav. Om den skrev jag, apropå att vi har tiden som tema på Kulturkollo den här veckan:
Tiden spelar en stor roll för handlingen och jag gillar sådana detaljer som att ett urverk på sätt och vis har huvudrollen i den här historien. Hantverket i berättelsen är så välgjort och de olika delarna passar in i varandra som i det exklusivaste ur, samtidigt är inget i berättandet mekaniskt. Snyggt!

Ni hör! Läs nu Arne Dahl i påsk!