horungen – knutte wester


Vårens utställning på Akvarellmuseet i Skärhamn blev en riktig överraskning för mig. Jag åkte dit med ganska små förväntningar och blev helt tagen. Knutte Wester har med sitt projekt Horungen arbetat intensivt i tre år och varje dag har resulterat i en akvarell, bilderna har sedan satts samman till en film där de använts för att skapa en animerad effekt. När man nu fick se bilderna hängda som filmrutor på rad i sina svarta ramar så blev det överväldigande, bild efter bild, efter bild. Närmare sexhundra bilder.

Den inledande kort filmen där Wester berättar om sin kärlek till sin farmor, sina projekt tillsammans med hemlösa och utsatta på barnhem jorden runt är helt klart att rekommendera att se som inledning till besöket. Han berättar hur hela hans konstnärskap bottnar någonstans i hans farmors berättelse. Den om hur hon, som var oäkting, lämnades bort och hur hon hela sitt liv kämpade för att andra kvinnor inte skulle behöva lämna bort sina barn, att barnen inte skulle behöva uppleva samma utsatthet.

Om jag har förstått rätt så kommer hela filmen, som tar 55 minuter, på TV i påskhelgen. Den rekommenderar jag starkt. Också ett besök på akvarellmuseet, det var en verkligt gripande upplevelse.