gå bara – en pojkes flykt från Somalia till Sverige

Gå bara heter Abdi Elmis självbiografiska berättelse om hur han som 14-åring reser från sitt land för att undgå att bli barnsoldat. Efter en dramatisk och lång flykt med stora umbäranden kommer han till Sverige och med hjälp av Linn Bursell kan han nu ge oss alla en infrånskildring. Otryggheten, ensamheten och utsattheten som en ung pojke får genomleva när han flyr med buss genom Sahara och med båt över Medelhavet är ofattbar för någon som inte upplevt det. När han kommer till Europa blir inget som han trodde, han behandlas som en brottsling och lägret på Malta är också det fyllt av sjukdomar och svårigheter. Fint att Abdi kan berätta och dela med sig till oss som inte upplevt, fint också att Linn Bursell låtit så mycket av Abdis röst vara kvar i texten. Jag träffar dagligen både vuxna och barn från Somalia och jag kan höra ordföljden och uttrycken i texten vilket gör känslan mycket äkta. Den somaliska muntliga berättarkulturen är stark och det lyser igenom i texten, Abdi drar mig med in i sin erfarenhet och sakligt och osentimentalt ger han oss sin berättelse. Det här är en bok som alla borde läsa. Gör det!