den gyllene hårnålen – följ med till vasatiden!

Idag kommer en ny historisk roman av Maria Gustavsdotter ut och visst har jag slukläst Den gyllene hårnålen. Den här gången är berättelsen förlagd i 1500-talets Sverige och huvudpersonerna är två. Märta, som är kung Göstas oäkta brorsdotter och Cecilia, som är kungens dotter. De träffas för första gången på Gripsholms slott när de är i tioårsåldern och sida vid sida växer de upp. Inte som jämlikar, men som förtrogna och vänner. Det är ingen okomplicerad vänskap, den mellan två unga kvinnor från olika samhällsklasser. Inte blir den enklare när känslorna svallar och etiketten vid hovet sätter gränser.

Handlingen i den här romanen är till viss del baserad på verkliga händelser och som alltid i Gustavsdotters författarskap så är det kvinnorna som får ta plats. Jag gillar att hon i sina historiska romaner gestaltar självständiga och starka kvinnor och därför kan jag väl lite undra över bokens omslag. Det utstrålar romance och visst finns där både romantik och kärlek i den här boken men också så mycket mer. Omslaget hade definitivt skrämt bort mig om jag inte hade vetat att Gustavsdotters romaner alltid är välskrivna och mycket omsorgsfullt researchade. Klädedräkter, husgeråd, vardagslivet vid hovet och resorna mellan slotten, allt beskrivs med ett öga för detaljer som jag uppskattar mycket.